Biserica cu hramul "Sf.Mare Mucenic Gheorghe" se află în localitatea Topile, comuna Valea-Seacă, protopopiatul Paşcani, judeţul Iaşi. În ceea ce priveşte denumirea satului, izvoarele istorice arată că în jurul anului 1600, pe aceste locuri era o colonie mică de slavi şi marginea de nord a satului era vecină cu o pădurice de plopi, iar în limba slavonă termenul corespondent pentru "plopi" este "topoli". Informaţia de mai sus este de la învăţătorul satului , Petru Nistor, care la rândul său o are de la profesorul de limba română Georgel Popovici de la Sibiu care a cercetat arhivele statului.
ISTORICUL PAROHIEI TOPILE
Satul Topile este aşezat la circa 5 kilometri spre Vest de oraşul Paşcani, în apropiere de şoseaua ce duce spre târgul Lespezi şi Fălticeni.
Parohia propriu-zisă datează din anul 1893 şi purta denumirea de "Gâşteşti-Topile", deoarece până în anul 1942 era formată din satele Gâşteşti şi Topile şi era deservită de un singur preot, cu locuinţa în Topile.
Începând cu anul 1942, odată cu numirea a încă unui preot, parohia se divide, iar biserica, cu tot inventarul, trece la parohia Gâşteşti.
Biserica parohială din satul Gâşteşti a devenit odată cu trecerea timpului tot mai neîncăpătoare, iar în ultimii ani nu mai putea deservi ambele sate, în duminici şi sărbători.
În cadrul Adunării Parohiale, din data de 26 februarie 1990, preotul paroh Lupu Pintilie, împreună cu membrii Consiliului Parohial au propus ridicarea unui nou locaş de cult pentru parohia Topile, în apropierea cimitirului.
S-a trecut apoi la întocmirea documentaţiei, pentru construcţia bisericii, iar în data de 23 aprilie 1990, s-a obţinut autorizaţia de construcţie pentru un nou locaş de cult.
Construcţia noii biserici s-a realizat între anii 1991-1995, în timpul vrednicului de pomenire adormit întru cele veşnice preotul paroh Lupu Pintilie, care a păstorit această parohie între anii 1986-1995, dar nu a reuşit să îşi mai vadă împlinit visul de a sluji într-o biserică nouă şi mai mare.
Ctitorii noii biserici sunt enoriaşii satelor Topile şi Gâştesti, precum şi alţi donatori din zonă.
Cu data de 1 decembrie 1995, la această parohie a fost numit ca paroh Mihai Fronea, preot tânăr şi cu dăruire care se osteneşte "cu timp şi fără timp" pentru finalizarea lucrărilor bisercii, cu speranţa că enoriaşii îşi vor putea înălţa rugăciunile lor către Milostivul Dumnezeu într-o biserică frumoasă, îmbrăcată într-o haină de sărbătoare.
Actuala biserică este construită în stil brâncovenesc, având trei turle, două pe pronaos şi una pe naos, sub formă de cruce şi având lungimea de 37 m, iar lăţimea de 9 m.
Fundaţia bisericii este din beton cu fier, construită din cărămidă, bolţile din beton, iar acoperişul este din tablă zincată.
Tencuielile din interior s-au făcut cu nisip, var, câlţi şi puţin ciment, iar exteriorul este în praf de piatră.
Pardoseala este din beton, peste care s-a aplicat duşumeaua.În anul 2000,s-a pus temelia unei case parohiale şi a unei case sociale. În data de 27-martie-2000, Comisia de Pictură Bisericească, din cadrul Patriarhiei Române,a aprobat devizul iconografic privind lucrările de pictură la această biserică.
Preotul paroh Mihai Fronea, în cei şaptesprezece ani de păstorire, a reuşit prin buna colaborare cu Consiliul Parohial, Comitetul Parohial şi cu ajutorul celor de bună-credinţă, să continuie lucrările, împodobind locaşul de cult cu o frumoasă pictura bizantină în tehnică fresco, cu catapeteasmă, înălţând o clopotniţă cu două clopote, construind o casă parohială, o casă socială, amenajând exteriorul bisericii şi alte lucrări secundare.
În data de 28-august-2005 am trăit cu toţii un moment de mare bucurie şi împlinire duhovnicească. Prin dragostea credincioşilor care alcătuiesc parohia noastră, cât şi a celor care sunt apropiaţi sufleteşte,am văzut biserica nouă finalizată şi sfinţită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.
Aducem mulţumire, mai presus de toate, faţă de Milostivul Dumnezeu, care ne-a ajutat să ajungem astfel de clipe înălţătoare.
Alături de Bunul Dumnezeu, mulţumirea noastră se îndreaptă către Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei care a binecuvântat lucrările noastre şi s-a aflat în mijlocul nostru în data de 20 octombrie 2009, aducând binecuvântare duhovnicească asupra noastră, asupra satului, caselor şi familiilor noastre, lucru pentru care îi suntem îndatoraţi.
Cuvinte de preţuire se cuvine să adresăm şi Presfinţitului Calinic Botoşăneanul,care a poposit de multe ori în parohia noastră şi ne-a încurajat cu sfaturi şi sugestii privind construcţia bisericii şi a celorlalte lucrări, dar şi cu privire la intensificarea vieţii duhovniceşti şi misionare.
Sentimente de recunoştinţă şi mulţumire îndreptăm către toţi credincioşii parohiei noastre, fii şi fiice duhovniceşti,din apropiere sau de mai departe, care au contribuit la construirea bisericii noastre, la împodobirea ei cu pictură sau la înzestrarea ei cu cele de trebuinţă desfăşurării sfintelor noastre slujbe: veşminte şi vase liturgice, icoane şi cărţi de cult.
SLAVĂ LUI DUMNEZEU PENTRU TOATE!